Vuoden viimeinen Doula-ilta on takana. Vieraina oli ensinnäkin lukuisa joukko Doula-kolleegoita Folkhälsanilta. Kiva kun kävitte taas. Ensi vuonna tulemmekin sitten teille?

Folkhälsanin Doulien vetäjä Malin von Koskull kertoi ryhmänsä historiasta. Folkkarin Doula-ryhmähän sai alkunsa pari vuotta sitten ja yhteinen sävel löytyi heti alkuun. Toisena innokkaana oli Folkhälsanilla silloin Montosen Mia, joka taasen oli työskennellyt Ensikodilla...

289179.jpg
Kuva: Vas. Malin, Mette, Birgitta, Marita ja Piia.

Varsinainen toiminta siellä alkoi n. vuosi sitten. Nyt mukana on 25 Doulaa listoilla. Doula-illat pidetään Folkhälsanin Senioritalolla Mannerheimintiellä joka kuun 1. tiistai. Tarkoituksenahan on tarjota Doula-palveluita myös ruotsinkielisille synnyttäjille ja Doulia onkin ympäri Uudenmaan. Tammisaari on heillä suosittu synnytyspaikka, vaikka useimmat synnyttäjät asuvatkin Pääkaupunkiseudulla.

289180.jpg
Kuva: Vasemmalta Märta, Ilse, Daniela ja Mona

Tukisuhteita on tällä hetkellä  kymmenkunta vuodessa ja isät ovat myös usein mukana synnytyksessä Doulan kanssa. Erityisesti jos isä on täysin ruotsinkielinen, saattaa äiti toivoa Doulaa, jotta ei joudu toimimaan tulkkina synnytyksen aikana. Osa Doulista toimii myös ns. Postpartum-Doulina eli tukihenkilöinä synnytyksen jälkeen.

289186.jpg

Kuva:
Silmä tarkkana seuraavat Märta, Irmeli ja Pia.











 Päivän varsinaisesta aiheesta oli kertomassa Malla Rautaparta. Malla on koulutukseltaan fysioterapeutti, erikoistunut lastenneurologiaan. Hän on myös kulttuuriantropologi ja joogaopettaja. Joogaopintoja hän on suorittanut mm Intiassa ja Italiassa. Raskausajan joogasta hän innostui ollessaan itse raskaana. Lopullisen sysäyksen mammajoogaan hän sai Englannissa Janet Balaskasilta. Nyttemmin on sitten kursseja myös äideille ja vauvoille, äideille ja lapsille (...seuraavaksi sitten äidit ja koululaiset!).

Malla Rautaparran kurssit kestävät 2 kk (8 kertaa). Yhdellä kerroista on kolmen tunnin mittainen luento, muilla kerroilla joogaharjoituksia. Partnerit ovat tervetulleita mukaan. Jos innostuu asiasta, on mahdollista jatkaa jatkokursseilla.

289183.jpg

Tärkeänä kurssin sisältönä on raskauajan hyvinvointi ja synnytyksen "kuivaharjoittelu". Pohditaan synnytysergonomiaa ja sitä, miten säästää voimia synnytyksen aikana. Kipujen vähenemistä Malla ei lupaa, mutta kun voimia on enemmän, jaksaa paremmin. Hyvä hengitys on tärkeätä ja äänenkäyttöä synnytyksessä  harjoitellaan myös. Erilaisia rentouttavia ja voimaa säästäviä asentoja kokeillaan paljon.

289182.jpg   289188.jpg
 
Doularyhmän Malla laittoi tekemään ensin ääniharjoituksia. Sitten mannekiiniksi pääsi Birgitta, joka sopivasti odotteleekin vauvaa keväällä syntyväksi. Kaikkia kuvien asentoja Malla suositteli Doulienkin kokeilevan synnyttäjien kanssa. Doula voi myös sivellä pitkin vedoin synnyttäjän selkää tai käsivarsia. Päätä voi myös hieroa  ja silittää otsaa.

289187.jpg  289185.jpg

Kiitokset Malla koko Doularyhmän puolesta vielä kerran ja tervetuloa uudelleenkin!

289189.jpg  289196.jpg

Mukavaa Joulunodotusta kaikille ja muistakaa rentoutua välillä!

terveisin Jaana